Stoffen en het milieu.
Na een interessante discussie op onze facebook pagina hebben we beloofd wat dieper in te gaan ingaan op verschillende stoffen en de belasting daarvan op het milieu. We hebben daarom het een en ander opgezocht. We hebben het in deze blog enkel alleen over de milieubelasting en niet over arbeidsomstandigheden. Niet dat we dit niet belangrijk vinden maar daar gaan we een andere keer dieper op in. Vandaag gaat het dus over verschillende kledingstoffen en het milieu. De kledingindustrie is helaas een van de meeste vervuilende industrieën ter wereld. Zowel katoen als synthetische stoffen hebben grote impact op de natuur en om verschillende redenen.

Cradle to Cradle
Het belangrijkste dat je eerst moet begrijpen als je op zoek wilt gaan naar duurzame producten is om te kijken naar de HELE KETEN van een product. Vanaf de grondstof, de productie, vervoer, en zeker ook het gebruik. Dit is het zogenaamde Cradle to Cradle principe. Dit principe maakt het voor consumenten vaak ook moeilijk om goede keuzes te maken. Een voorbeeld: Je ziet in de supermarkt aardbeien liggen uit Nederland en biologische aardbeien uit Spanje. Je denkt: Yes! Bio aardbeien. Die zijn duidelijk het beste voor de planeet. FOUT! Het vervoer van de bio aardbeien naar Nederland brengt weer zoveel CO2 uitstoot met zich mee dat ze net zo schadelijk dan wel schadelijker zijn voor het milieu als de gewone aardbeien uit Nederland zelf.

Katoen of synthetisch?
Zo denken velen dat natuurlijke kledingmaterialen zoals viscose en katoen beter zijn voor het milieu. Niets is minder waar. Ook katoen is enorm vervuilend. Verschillende stoffen hebben allemaal een andere belasting op het milieu en daarom zijn ze moeilijk te vergelijken. De tabel onderaan dit stuk van Milieucentraal geeft mooi aan welke stoffen de grootste wissel trekken op onze aarde. Je ziet hier dat vrijwel alle veel gebruikte stoffen een grote impact hebben op het milieu. Zelfs Bio-katoen heeft nog steeds veel impact. De stoffen die van nature beter voor het milieu zijn zoals hennep en bamboe zijn nog maar zeer moeilijk te krijgen. Er zijn wel een aantal kledingmerken die hiermee werken maar helaas is deze kleding vaak nogal saai en weinig flatteus. We hopen toch dat ook onze merken hier uiteindelijk wel op gaan overstappen zodat er meer variatie komt in het aanbod en er voor ieder wat wils te krijgen is in stoffen die beter zijn voor het milieu.

Duurzame Tips!
Maar kan je dan nooit meer iets nieuws kopen als je milieuvriendelijk met je kleding om wilt gaan? Wordt je dan verplicht tot tweede hands shoppen? Wij denken van niet. Want ook al zou iedereen tweede hands gaan shoppen, dit is geen oplossing voor de lange termijn. Wat er echt moet gebeuren is dat de hele teken in de kleding industrie verduurzaamd en Cradle to cradle gaat werken. Het super frustrerende daarvan is dat het langzaam gaat. Te langzaam. Maar wat dan? Hier toch een paar tips om duurzamere keuzes te maken met betrekking tot je kledingkast:

1 Koop kwaliteit! Vermijd de goedkope 1 seizoen kleding en koop tijdloze stukken waar je lang mee kan doen en waarmee je goed kan combineren. Items die je toch na een tijdje zat bent kan je dan zelf doorverkopen, ruilen met iemand anders of weggeven aan een kringloop winkel zodat ze nog een ronde (of twee) mee kunnen.

2 Synthetische kleding gaat doorgaans langer mee dan katoen en viscose. Het heeft echter als nadeel dat er bij het wassen kleine deeltjes wegspoelen en dat draagt bij aan de plastic soep in de oceanen. Was je synthetische kleding daarom in een wasnetje wat dit voorkomt. Deze speciale wasnetjes kan je hier bestellen: Guppyfriend 

3 Gebruik eco vriendelijke wasmiddelen (zoals ecover) en probeer zo energiezuinig mogelijk te wassen. Op de website van milieucentraal vind je hier meer handige tips voor: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/wasmachine/

Meer tips zijn te vinden op de website van milieucentraal. www.milieucentraal.nl

Wat dragen we zelf bij aan het milieu?
We kijken natuurlijk ook kritisch naar onszelf als het om milieu gaat. We hebben ingezet op een bepaalde stijl en binnen deze stijl is er helaas nog weinig te krijgen in duurzame stoffen. De dingen waar we rekening mee houden bij het inkopen zijn: Pasvorm, kwaliteit, maatrange (voorkeur voor een maatrange van XS t/m 5XL) stretchy stoffen die makkelijk wasbaar zijn. Daarbij letten we er ook op waar het gemaakt wordt i.v.m de arbeidsomstandigheden. Dan moet het ook nog betaalbaar blijven en de prijs kwaliteit in verhouding zijn. Dit zijn al heel wat eisen waardoor al een aantal merken afvallen. Onze merken zijn kleinere merken die ook vechten tegen goedkope massaproductie. Een balans vinden tussen een goede pasvorm, ontwerpen, kwaliteit en het betaalbaar houden van de productie onder goede arbeidsomstandigheden is al een grote uitdaging voor deze merken. Ik verwacht daarom niet dat zij het voortouw gaan nemen als het om duurzame stoffen gaat. Ik verwacht wel dat als deze stoffen makkelijker verkrijgbaar worden meer merken hier mee gaan experimenteren. Tot die tijd proberen we op andere vlakken zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn. Door kwaliteit te verkopen die langer mee gaat dan 1 seizoen en waar je langer van kan genieten maar ook met vele kleinere dingen zoals onze winkeltasjes van gerecycled plastic die je meer dan eens kan gebruiken, of onze duurzame ledverlichting en Hollandse windstroom contract . Zo proberen we toch ook ons steentje bij te dragen.