Vorig jaar deed ik een kort interview met de Utrechtse UIT agenda. De vraag was: Wat moeten men aan met kerst. Mijn eerste reactie was: Mensen MOETEN niets! Men is het mooist als men zich goed en geweldig voelt en als dat in een joggingpak is dan zal dat beter voor die persoon werken dan een op maat gemaakt kostuum. Deze uitspraak werd gelijk de kop van het artikel: zelfs een joggingpak kan voor iemand werken. Wat ik hier eigenlijk mee bedoelde is dat kleding in dienst moet staat van degene die het draagt en niet andersom. Kleding moet het beste in je naar boven halen. Dat werkt voor iedereen weer anders. Het moet geen opgelegde verplichting zijn maar iets waar je blij van wordt waar je je mooi en fijn en zelfverzekerd in voelt!

Toch vinden veel mensen het moeilijk om die aandacht aan zichzelf te besteden. Ons land lijd massaal aan wat ik de ‘Hollandse ziekte’ noem. De angst om overdressed te zijn, om boven het maaiveld uit te steken. We zijn een beetje te ver doorgeslagen met het ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. We zijn totaal verleerd hoe leuk het is om jezelf eens even lekker op te doffen. Goed voor jezelf te zorgen, jezelf positieve aandacht te geven. We merken dat veel dames wel willen maar niet durven en bang zijn voor commentaar of úit de toon te vallen’. Het leuke is dat als ze eenmaal over te streep zijn ze zich allemaal super voelen, dat uitstralen en vele complimentjes ontvangen.

Natuurlijk hoeft je niet gelijk in full out gala naar je Familie dinner. Maar wees niet bang en zoek eens wat vaker de grenzen op. Je zal versteld zijn hoe veel zelfvertrouwen het geeft. Kerst is de uitgelezen gelegenheid om alles uit de kast te halen. Dus ook al doet de rest van je familie niet mee. Draag gewoon lekker die prachtige jurk met alles erop en eraan. Gewoon omdat je er zin in hebt. Andere bepalen niet de grens die bepaal je zelf. Dus doe vooral niet normaal, je verdient wel beter!

Manja Brouwers