Goede Kwaliteit, Wat mag je daarvan verwachten?

Je ziet het vaak als verkoopargument: Dit product is van hoge kwaliteit. Maar wat betekend dat eigenlijk? Wat mag je dan verwachten van een product van hoge kwaliteit? Waar zit die kwaliteit dan in? Een groot misverstand is vaak dat kwaliteit enkel gaat over levensduur of de robuustheid van een artikel terwijl er vele factoren meespelen die de kwaliteit bepalen. Items van goede kwaliteit vergen vaak juist meer onderhoud of verzorging en zijn delicater dan goedkope alternatieven.

Ter vergelijking: Een mooi chinees handgeschilderd kopje met een prachtig ingewikkeld patroon tegenover een plastic camping beker. Het mooie Chinese kopje gaat het niet overleven als je die van een flat gooit. De campingbeker wel. Het handgeschilderde kopje kan niet in de vaatwasser. De campingbeker wel. Welke waardeer je hoger op kwaliteit? Hoge kwaliteit betekend dus niet automatisch hufterproef.

Kwaliteit zit hem in veel meer factoren. Het kan gaan om afwerking, design, vakmanschap, levensduur, gebruiksgemak, de materialen die gebruikt zijn of bijvoorbeeld de originaliteit van het artikel. Zo zijn er nog een aantal dingen te noemen afhankelijk van het product die bepalen of een artikel van goede kwaliteit is.

Als we naar onze kleding kijken spelen de volgende dingen een grote rol als we het hebben over goede kwaliteit:


De pasvorm en het ontwerp.
Bij een goede kwaliteit pasvorm mag je verwachten dat het kledingstuk echt iets voor je doet. Dat het lekker zit en je je er goed in kan bewegen. Dat vergt gewoon meer vakmanschap van de ontwerper en patroontekenaar. We een kleine disclaimer: Aangezien we allemaal zo’n ander lijf hebben is het onmogelijk iets te ontwerpen wat iedereen staat. Ga dus op zoek naar de modellen die gesneden zijn voor jouw figuur. Daar helpen we je graag bij.


De stof  
Denk hierbij aan het draagcomfort van de stof, de uitstraling, de kleur of de print en zeker ook de levensduur. Stoffen zijn onderling moeilijk te vergelijken aangezien elke stof zijn eigen voor en nadelen heeft. De levensduur blijft afhankelijk van de behandeling van de stof. Elke stof heeft een andere gebruiksaanwijzing. Als je die goed volgt dan mag je verwachten dat je lang plezier hebt van je kledingstuk. De levensduur per stof verschilt dan wel weer enorm. Katoen gaat bijvoorbeeld gemiddeld veel minder lang mee dan polyesters.

De afwerking van het kledingstuk of vakmanschap
Denk hierbij aan de moeilijkheidsgraad van het patroon. Voor een ingewikkelder patroon heb je betere naaisters nodig en duurt het langer om een artikel te knippen en in elkaar te zetten. Hoe is de afwerking? Heeft de jurk een mooie blinde zoom bijvoorbeeld of is deze enkel afgebiesd? Hoe goed of mooi zijn bijvoorbeeld de rits of de knopen of een bijpassend riempje? Bij duurdere high end merken zie je bijvoorbeeld dat er mooi rekening is gehouden met dat de print op de rug bij de rits mooi doorloopt. Om dit precies te laten aansluiten heb je meer stof nodig dan dat je het patroon zo efficiënt mogelijk knipt. Dit is echt vakmanschap wat enorm bijdraagt aan de uitstraling van een kledingstuk en dus ook aan de kwaliteit.

Levensduur
Bij kleding van goede kwaliteit mag je zeker verwachten dat het langer meegaat. Waar je wel rekening mee moet houden is dat verschillende stoffen een verschillende behandeling nodig hebben. Niet alles kan je zomaar in de wasmachine doen. Sommige stoffen zijn mooi maar delicaat. Sommige mogen enkel op de hand, andere mogen juist niet op de hand. Van goede kwaliteit mag je dus verwachten dat het lang meegaat mits je er goed voor zorgt.

Prijs
De prijs van een artikel speelt tevens een grote rol. Goede kwaliteit is zelden goedkoop. Kijk daarom altijd naar de prijs/kwaliteit verhouding. Nou is het niet zo dat alles wat goedkoop is automatisch slecht en dure items automatisch hoge kwaliteit. Er spelen meer dingen een rol bij het bepalen van de uiteindelijke verkoopprijs (oplage, invoerrechten, wisselkoersen, productieland, prijspsychologie, concurrentie) maar het is wel een goed indicator. Bedenk of vraag wat je mag verwachten voor een bepaalde prijs. Iets kan een goede kwaliteit zijn in verhouding tot de prijs maar een andere prijsklasse zal je vaak ook meer kwaliteit geven.

Goede Kwaliteit is in onze ogen een combinatie van vakmanschap. mooie stoffen, een goede pasvorm, een passende prijs, een mooie afwerking en (mits goed onderhouden) een lange levensduur. We vertellen je graag meer over onze items en over de voor en nadelen van alle stoffen zodat je beter een keuze kan maken.