Een universele maat is iets dat niet bestaat.
Het is super frustrerend! Bij alles dat je past lijk je weer een andere maat te hebben. Pas je de ene keer met gemak in een maatje 38, bij het volgende item dat je past zit maat 42 zelfs aan de strakke kant. Hoe kan het dat die maten zo ontzettend veel verschillen? Het zou toch zo fijn zijn als je gewoon weet dat maat Large gewoon altijd en overal goed past. Hoe zit dat?

Allemaal anders
Het is ontzettend moeilijk om maten universeel goed op elkaar af te stemmen. Dit heeft verschillende redenen. Demografisch gezien verschillen we nogal van elkaar.De gemiddelde bouw van iemand uit Japan of Italië is natuurlijk heel anders dan die van een Nederlander of een Duitser, daarnaast zijn Noord Europeanen ook nog eens een stuk langer . Ontwerpers hebben een bepaalde doelgroep voor ogen bij het ontwerpen van kleding. Zijn dat tieners, dan zal een maat medium een stuk kleiner uitvallen dan een medium van een merk dat ontwerpt voor volwassen dames van boven de 50. Ook de lichaamsvorm zal anders zijn. Hoe een maat valt hangt dus vooral af voor welke leeftijd en lichaamstypes een merk kleding ontwerpt. Is het een Italiaans merk dat voor Zuid Europa ontwerpt? Ga er dan maar van uit dat je zeker een maat of twee omhoog moet.

Stoffen en lichaamstype
Een ander belangrijk element is de stof. Dezelfde jurk die van een andere stof gemaakt is kan zomaar een maat groter of kleiner uitvallen. Stoffen met veel stretch vallen groter dan de stoffen met weinig tot geen stretch. Als je lievelings-merk verschillende soorten stoffen gebruikt dan is de kans groot dat je binnen datzelfde merk ook verschillende maten nodig hebt. Zelfs het verfbad van een stof kan de stretch en groote beïnvloeden. Een van onze bestsellers bijvoorbeeld (De Vivian dress van Diva catwalk) valt in elke kleur weer net even anders ondanks dat de stof hetzelfde is. Ook de pasvorm is belangrijk. Kijk altijd naar je lichaamstype. Heb je een peer figuur en gemiddeld maat 40? Dan kan je bij een wijd uitlopende jurk uitgaan van de maat die je bovenlichaam heeft. Vaak heb je dan bij een wijd uitlopende jurk een maat kleiner nodig. Heb je juist meer een diamant figuur? Bij rok/top combinaties heb je dan vaak van de top een grotere maat nodig dan van de rok. Daarom is passen ook zo belangrijk. Onze ervaring is dat alleen door kleding te passen je zeker weet dat je met de juiste maat naar huis gaat.

Maattabellen
De maattabellen die je in veel webshops ziet geven een indicatie over de afmetingen op slechts drie punten: Borst, taille, heupen. Dit is echter lang niet voldoende om een goed passende maat te vinden. Er spelen zoveel meer dingen mee. Waar zit het smalste punt van je taille? Hoog (net onder de borst?) of juist laag? Heb je een lang bovenlijf of juist niet? Hoe breed of smal zijn je schouders? Hoe zit het met de lengte? We zien vaak dat overtuigde webshoppers in een te grote maat lopen. Ga daarom niet teveel af op die maattabellen (ook niet die van ons). Ga uit van je gemiddelde maat en kijk of iets groot of klein valt. Lees goed de beschrijving en kom als het even kan passen! Veel dames kopen liever kleding die een maatje kleiner uitvalt dan een maatje groter. Dat voelt toch wat fijner. De maat zegt echter helemaal NIETS over jou en alleen maar iets over het kledingstuk zelf en dan nog is het enkel een indicatie. Doe dus niet aan zelfmisleiding en koop gewoon die maat die je goed past, die lekker zit en waarin je beste kwaliteiten goed naar voren komen.
Het gaat niet om de maat maar het gaat om hoe het staat!

Manja Brouwers

Maten